Hoppa till sidans innehåll

Var finns publiken under VM i Sydkorea?

12 FEB 2009 11:24
  • Skapad: 12 FEB 2009 11:24

Snart börjar VM som denna gång genomförs i Sydkorea, ett land som inte direkt är känt i skidskyttekretsar. Läste att några aktiva var lite fundersamma över detta, då intresset där borta för sporten lär vara ”begränsat”.

Tänk om VM i landhockey skulle gå här, hur stort skulle det vara? Det finns ju andra aspekter också, som att bredda idrotten osv.

Vi har två åkare på plats och Helena har ju seglat upp som ett av de stora Sverigehoppen. Hoppas att Bettan får visa upp sig också. Distansloppet eller stafetten är väl möjliga tillfällen.

 

Nyss hemkommen från JVM i Kanada med en 12.plats på jakten måste Marielle känna sig belåten. Speciellt hennes skytte imponerar. 0+0 i sprint, 0+1+0+1 i Jaktstarten, tror att det var i den ordningen och 0+0 utan extra skott i stafetten. Från hoppad i fjol till bästa nordbo i år, känns som en fin revansch.

 

Snart åker Madde till UOS i Polen. Madde, som haft lite problem med hälsan i höst och under försäsongen har kommit alltmer och är snart i ”gammalt” gott slag igen.

 

Dessutom har vi 4 ungdomar på väg till Ungdomslandskampen i Larsmo, som ligger nära Karleby (Kokkola). Tre grabbar, Robert, Mattias och Johan samt Julia,  som ensam dam ska tampas under tre dagar i stafett och två individuella lopp. I Finland premierar man skyttet genom att bara ha långa straffrundor, 150 m, och 1 min straff i distansen, för alla klasser.

 

Under säsongen har I 21 IF haft 11 åkare uttagna i olika landslag om man räknar med IBU-cup i Idre. En otrolig siffra egentligen och det finns fler bakom som inte fått chansen riktigt.

 

7-8 mars har vi vår egen tävling som dessutom är Swe-cup-finaler för juniorer och seniorer.

Sören, Björn och jag tycker att det görs för lite för ungdomar. Det saknas en nationell cup, förutom landslagsuttagningarna är det inget. Vi har försökt i många år att få till stånd en cup liknande Kalle-Anka på längd men inte fått gehör för detta. Nu gör vi ett helt annorlunda

upplägg i år med precisionsskytte och stafetter, som framgår av inbjudan. Den finns på hemsidan

Det genomförs annars bara en stafett/ år och det är vid SM. Stafetter är en möjlighet att svetsa samman ett lag, klubb eller ett distrikt. De som normalt kanske inte är i topp, kan få framskjutna placeringar och uppmuntras därigenom.

 

Skidskyttet har stora möjligheter att genomföra nya och spännande varianter och inte stelna i stereotypa former. Detta är en möjlighet att få fler ungdomar till sporten, en överlevnadsfråga egentligen. Klubbarna är basen för all rekrytering. Tycker dessutom att klubbarna försvinner helt i exvis TV. Jämför med hockey, där är det alltid klubben som framhålls. Här hos oss MoDo eller Timrå-spelaren den och den och i Värmland motsvarande för Färjestad, kan jag tänka mig.

 

Ja vi ser nu fram emot 3 perioden av denna säsong, som kan bli” onödigt” spännande om man raljerar lite.

Lycka till i Korea, Polen och Finland!

Skribent: Ola Thelberg

I21Logga

                                                                                                                                                                                                                    Sponsorer

 

Sollefteå Kommun

SCA

Edsele Såg

Hedströms Åkeri

ica

Träffen Långsele

 

Postadress:
I 21 IF - Skidskytte
Hans Nauclér, Västby 102
88293 Helgum

Kontakt:
Tel: 062012962
E-post: This is a mailto link

Se all info